← Terug

Online druksensoren signaleren vervuiling van membranen

Online-sensor

NWTR heeft een systeem ontwikkeld om de drukval over het eerste membraan en de drukval over het laatste membraan van een RO-installatie online te meten. Een uniek systeem waarmee je eventuele biofouling of scaling in een zeer vroegtijdig stadium detecteert.

Verstopping van membranen kan voor veel overlast zorgen. Membranen kunnen verstoppen door bacteriegroei (biofouling) of door het neerslaan van zouten, omdat de concentratie zout steeds groter wordt in de membranen. Immers het schone water gaat door de membranen en het zout blijft achter. Om dit neerslaan van zouten te voorkomen wordt een antiscalant gedoseerd.

Bij andere installaties wordt de totale drukval over een membraaninstallatie gemeten. Zo weet je of er verstopping optreedt. Dat zie je dan pas in een laat stadium, immers de totale drukval over alle membranen wordt gemeten.

NWTR meet de drukval over het eerste en het laatste RO-membraan. Zo krijgen we direct een signaal als er biofouling (start op het eerste membraan) of scaling (als eerste op het laatste membraan) optreedt.

Zo kunnen we niet alleen eventuele vervuiling direct zien, maar ook de dosering van de antiscalant minimaliseren.

De druksensoren zijn direct op de membraanhuizen aangebracht.