Met de eerste omgekeerde osmose wordt 98% van alle opgeloste zouten (mineralen) verwijderd. De drukbuizen zijn zes meter lang; de opgerolde membranen hebben een gezamenlijke oppervlakte 40.000 m2, dat is circa acht voetbalvelden. Het concentraat (circa 20 vol. %) gaat terug naar de RWZI, het schone water gaat naar stap 4.
Geen biofouling
Doordat het water geen voedingsstoffen meer bevat (stap 2) treedt op de membranen geen biofouling op. Biociden zijn dan ook niet nodig. Ook hoeven de membranen maar af en toe te worden gereinigd.. De fabriek in Nieuw-Amsterdam is inmiddels tien jaar in bedrijf en de membranen zijn nog steeds niet aan vervanging toe.
Minimaal antiscalant
Een tweede probleem bij omgekeerde osmose is verstopping door minerale afzettingen. Een druksensor in de laatste osmosetrap signaleert wanneer zich afzetting voordoet en antiscalant moet worden toegevoegd. Door deze door NWTR ontwikkelde meting-in-het proces is veel minder antiscalant nodig dan gebruikelijk. Tegelijk verhoogt een tijdige nauwkeurige dosering van antiscalant, die gekoppeld is aan de kwaliteitsmeting van het ingaande water, de bedrijfszekerheid van de installatie.