19 maart 2020
De biologische actieve koolfiltratie met zuurstofdosering (BODAC) van de puurwaterfabriek NieuWater op de rwzi Emmen verwijdert zelfs na tien jaar nog medicijnresten. Directeur Gerrit Veenendaal van NieuWater heeft vooralsnog geen idee hoe de verwijdering precies tot stand komt. Twee promovendi van Wetsus zijn gestart met een vierjarig onderzoek om het raadsel achter de verwijdering in kaart te brengen.
NieuWater nam de puurwaterfabriek op rwzi Emmen in 2010 in gebruik. De fabriek is in handen van twee aandeelhouders: waterschap Vechtstromen en watermaatschappij Drenthe (WMD). De fabriek maakt van gezuiverd rioolwater, afkomstig van de rwzi Emmen, dagelijks maximaal 8.200 m3 ultrapuur water. De NAM zet het ultrapuur water, zonder mineralen en kalk, in bij de oliewinning in Schoonebeek om de stroperige olie vloeibaar te maken.
Verschillende zuiveringsstappen
Voor de productie van ultrapuur water zijn verschillende zuiveringsstappen nodig, zoals zeven, ultra filtratie, omgekeerde osmose (RO) en elektro-deïonisatie. Om de groei van bacteriën op de RO-membranen tegen te gaan, ontwikkelde NieuWater zelf een biologisch actief koolfiltratiesysteem met zuurstofdosering (BODAC). In veel gevallen gebruiken andere zuiveraars hier een biocide voor, maar dat is gezien de lozing op kwetsbaar oppervlaktewater in Emmen geen optie, stelt directeur Gerrit Veenendaal van NieuWater.
Bacteriën zetten medicijnresten om
De operators spoelen de membranen om de twee dagen om het overschot bacteriën, die groeien bijvoorbeeld door de aanwezigheid van ammonium, te verwijderen. “Wij denken dat het actief kool de medicijnresten kortstondig vasthoudt en dat de bacteriën de medicijnresten vervolgens omzetten in afbraakproducten. Maar of dat zo is, weten we niet zeker.” Daarom zijn twee promovendi van Wetsus (onderzoeksinstituut voor watertechnologie) in Leeuwarden bezig om het mechanisme in kaart te brengen.
Binnen een jaar meer duidelijkheid
Veenendaal hoopt binnen een jaar een beeld te hebben van de grote lijnen hoe de verwijdering werkt. Hij benadrukt dat het, in tegenstelling tot de vele proefprojecten in Nederland bij rwzi’s om medicijnresten te verwijderen, in Emmen om een bewezen technologie op full-scale gaat. Hoe we deze filters kunnen optimaliseren om ze direct achter een RWZI toe te passen, is volgens hem nog onderwerp van onderzoek binnen Stowa.